• BC5K1997
    • 1
    • BC5K2139
    • BC5K2091
    • BC5K2065
    • BC5K2042
    • BC5K2015
    • BC5K2002
    • BC5K2000
    • BC5K1997
    • 1
    • BC5K2425
    • BC5K2372
    • BC5K2293
    • BC5K2246
    • BC5K2245
    • BC5K2240
    • BC5K2239
    • BC5K2237
    • BC5K2209
    • BC5K2180

    День незалежності Чорногорії

    29 травня 2017 року з нагоди 11-тої річниці незалежності Чорногорії в Культурному центрі Почесного консульства Чорногорії в Україні проходив урочистий прийом, організований Почесним консульством Чорногорії в Україні.

    На заході були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Чорногорії в Україні Любомир Мішурович, Почесний консул України в Чорногорії Предраг Мілович, Почесний консул Чорногорії в Україні Станіслав Довгий,  Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко, Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією Андрій Шипко, член групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією Олександр Нечаєв, Почесний консул Республіки Молдова в Україні Михайло Куницький, Директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка, академік НАН України Микола Жулинський, Ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський, Ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Петро Куліков, Директор Інституту гідромеханіки НАНУ, академік НАН України Віктор Грінченко, Ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, головний редактор журналу іноземної літератури «Всесвіт» Дмитро Дроздовський, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, радник керівника Державного управління справами Олексій Засенко, депутат Київради Павло Тесленко, народні депутати України, дипломати, мистецькі діячі, керівники та викладачі вищих навчальних закладів.

    Урочистості розпочалися державними гімнами України та Чорногорії у виконанні народного артиста України Фемія Мустафаєва у музичному супроводі тріо бандуристок.

    Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич привітала Надзвичайного і Повноважного Посла Чорногорії в Україні Любомира Мішуровича, Почесного консула Чорногорії в Україні Станіслава Довгого та Почесного консула України в Чорногорії Предрага Міловича з Днем незалежності Чорногорії та вступом Чорногорії до НАТО. Пані Міністр висловила сподівання на розвиток подальшої співпраці між Україною та Чорногорією, зокрема в галузі освіти та науки.

    Надзвичайний і Повноважний Посол Чорногорії в Україні Любомир Мішурович говорив про інтеграційні пріоритети Чорногорії, встановлення історичної справедливості та успіхи на ниві двосторонньої співпраці між нашими країнами:

    «Шановний Почесний консуле Довий,

    Дорогі та шановні друзі,

    Ми сьогодні тут, через рік, знову зібралися відзначити цю дату, яка в історії Чорногорії буде вписана золотими літерами. Одинадцять років тому Чорногорія, за рішенням своїх громадян, відновила державну незалежність. В той же час, наша країна обрала свій напрямок і стратегічні зовнішньополітичні пріоритети, а саме європейську та євроатлантичну інтеграцію. Навіть до того як стати незалежними, у нас було чітке бачення того, що ми бажаємо бути частиною європейської сім’ї у якій нам і є місце. Тому ми обрали НАТО і Євроінтеграцію як ключовий фактор нашої зовнішньої політики, впевнені в тому, що для однієї маленької країни це єдиний логічний вибір та напрямок, який веде нас до довготривалої стабільності, безпеки та процвітання.

    Від членства в НАТО нас розділяє десять днів. Від членства в ЄС декілька років. Після НАТО інтеграції, вступ до ЄС є лише питанням часу. Зараз Чорногорія є тим локомотивом, який тягне вперед весь  Балканський регіон. З досягненням нашої мети, Чорногорія повернеться на світову політичну арену. Велика Франція, нещодавно, вручила Орден Почесного легіону  принцу Ніколі ІІ Петровичу Нєгошу і надіслала своє вибачення Чорногорії за несправедливість, яка була вчинена 1918 року. Сьогодні ми чітко бачимо, що ці успіхи означають нове, краще міжнародне позиціювання нашої країни.

    Минулий рік також був успішний в плані співпраці між нашими двома державами. Остаточне отримання адреси, відкриття Посольства та його штатне розширення є умовами для продовження подальшого поглиблення дружніх відносин між Чорногорією та Україною на принципах партнерства і приятельства наших громадян та країн. У подальшому, Посольство продовжить працювати над активізацією та підвищенням рівня політичного діалогу, покращенням економічних та інших контактів, а заплановані взаємні візити представників влади сприятимуть ще кращій співпраці.

    Україну і Чорногорію поєднує багатовікова традиція дружби та солідарності. І Чорногорія, як і раніше, продовжуватиме надавати Україні всебічну підтримку.

    Шановні друзі, консуле Довгий, дозвольте мені ще раз подякувати вам за організацію цієї зустрічі та за присутність на святкуванні такої важливої дати для моєї країни.

    Щиро дякую!»

    Почесний консул України в Чорногорії Предраг Мілович у своєму виступі подякував Почесному консулу Чорногорії в Україні Станіславу Довгому за його внесок у розвиток міждержавних стосунків між Чорногорією та Україною та популяризацію чорногорської культури та літератури в Україні, зокрема за ініціативу та сприяння випуску спеціального номера журналу «Всесвіт», присвяченого чорногорській літературі, в якому представлені твори сорока чорногорських авторів у перекладі на українську мову.

    Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією Андрій Шипко передав Надзвичайному і Повноважному Послу Чорногорії в Україні Любомиру Мішуровичу, Почесному консулу Чорногорії в Україні Станіславу Довгому та Почесному консулу України в Чорногорії Предрагу Міловичу вітальні листи з нагоди Дня незалежності Чорногорії від українського парламенту та від групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією.

    Почесний консул Чорногорії в Україні Станіслав Довгий та Почесний консул України в Чорногорії Предраг Мілович нагородили Подякою Почесних консульств колектив журналу іноземної літератури «Всесвіт» та ювілейною медаллю «25 років незалежності України та 10 років незалежності Чорногорії» головного редактора журналу Дмитра Дроздовського за вагомий внесок у популяризацію Чорногорії та чорногорської культури в Україні.

    Також за вагомий внесок у розвиток українсько-чорногорських відносин ювілейною медаллю «25 років незалежності України та 10 років незалежності Чорногорії» нагороджені: Василь Кремень, Микола Жулинський, Віктор Грінченко, Микола Оніщук, Фемій Мустафаєв, Петро Куліков, Андрій Шипко та Любомир Мішурович.