• фото

    Парламент Чорногорії обрав новий Уряд на чолі з Душком Марковичем

    «За» проголосували Демократична партія соціалістів, Соціал-демократи, Ліберальна партія, Боснійська партія, албанська коаліція «Албанці рішуче» та Хорватська громадянська ініціатива.

    На сесії парламенту були відсутні депутати від опозиційних партій.

    Прем’єр-міністром був обраний Душко Маркович. До складу уряду увійшли представники Демократичної партії соціалістів, Соціал-демократів, Боснійської партії, коаліції албанських партій і Хорватської громадянської ініціативи.

    У своєму виступі Д.Маркович підкреслив, що членство в НАТО та ЄС і покращення відносин в регіоні залишаються пріоритетними у зовнішній політиці Чорногорії. «Уряд, який ми обрали, завершить процес інтеграції країни в Альянс. Ми очікуємо, що завершення процесу відбудеться до весни. Відразу після цього, уряд внесе питання на розгляд парламенту, щоб затвердити це рішення»,  повідомив Маркович. Він також зазначив, що до кінця 2019 року новий уряд закінчить підготовку до вступу в ЄС – закриє всі глави переговорів з Європейським Союзом.

    «Ми розуміємо, що в даний момент ЄС зіткнувся з новою кризою, і що союз, в який ми вступимо, відрізнятиметься від того, що є зараз. Але це не зменшує нашу рішучість стати частиною співтовариства держав і народів, які розділяють ідеї свободи та рівності»,  заявив Маркович.

    Головною метою економічної політики органів виконавчої влади, за його словами, буде досягнення динамічного і сталого зростання в розмірі від 3,5 до 4% на рік, що забезпечить більше робочих місць.

    Уряд обіцяє покращити інвестиційний клімат, приділити особливу увагу боротьбі з тіньовою економікою і не збільшувати податкові ставки.