• 1

    Чорногорська мова визнана на міжнародному рівні

    Комітет бібліотеки Конгресу у Вашингтоні визнав чорногорську мову і Чорногорія отримала міжнародний код мови, повідомляє Національна бібліотека Чорногорії.

    Прохання про кодифікацію чорногорської мови і вимогу про те, щоб мова була визнана в рамках міжнародного стандарту ISO Бібліотека «Джурдже Црноєвіч» подала дев’ять років тому і, нарешті, цими днями воно було ухвалене.

    «Чорногорія отримала міжнародний код для чорногорської мови в рамках міжнародних стандартів ISO. У п’ятницю нас проінформували про те, що Об’єднаний консультативний комітет ISO 639, схвалив прохання Національної бібліотеки Чорногорії. Позначення для ​​чорногорської мови буде CNR, назви англійською та французькою «Montenegrin», а в оригіналі чорногорська мова  латиницею та кирилицею, діаграма ISO буде готова ​​в наступні кілька тижнів», ― зазначив Богіч Ракочевіч, директор бібліотеки.

    За його словами, це підтверджує те, що чорногорська мова не є варіантом сербської мови, а є мовою, яка має лінгвістичну впізнаваність.

    «Це ще одна дуже важлива річ для чорногорської нації, оскільки Комітет у Вашингтоні не тільки визнав існування чорногорської мови, а й підтвердив, що чорногорська мова не є варіантом сербської мови, як це донедавна вважалось», сказав Ракочевіч.

    Директор Національної бібліотеки зазначив, що міжнародне кодування має важливе значення для кодування та каталогізації книг.