• Zastava

    Чорногорія відзначає День державності

    Сьогодні Чорногорія відзначає День державності на знак пам′яті про 13 липня 1878 року, коли на Берлінському конгресі ця країна була визнана самостійною державою, і в той же день 1941 року розпочалось народне повстання проти нацистських окупантів.

    З нагоди свята Президент Чорногорії Філіп Вуянович поклав квіти до Пам′ятника Партизанам у меморіальному парку Горіца.

    Президента супроводжував начальник Генерального штабу Збройних сил Чорногорії генерал-лейтенант Любіша Йокіч і секретар Ради з питань оборони та безпеки полковник Ілія Даковіч. На прийомі з нагоди Дня державності, який був організований у Блакитному замку в Цетинє, Вуянович наголосив, що Чорногорія повинна мати таке співробітництво, яке гарантуватиме довготривалу стабільність, щоб історія не повторювалася і свобода не опинилася під загрозою. «В державі, яка відома своєю багатовіковою боротьбою за свободу та незалежність, роки реалізації цього прагнення надзвичайно цінні. Щоб історія не повторювалася, щоб свобода і держава не опинилися під загрозою знову, — Чорногорія повинна мати таке співробітництво, яке гарантуватиме довготривалу стабільність», зазначив Президент.

    Такий союз Чорногорія отримала цього року з вступом до НАТО. «Союз в інтересах всіх її громадян, на користь стабільності та миру. Союз, який не проти когось, який не забуває ні про традиції, ні про друзів, який дивиться в майбутнє без ризиків повторення темних сторінок минулого», наголосив Вуянович.

    На прийомі були присутні представники політичного, наукового, культурного, економічного і спортивного життя Чорногорії, національні герої і колишні високопосадовці та державні чиновники, а також представники дипломатичного корпусу та високопосадовці міжнародних організацій та установ.